Wednesday, April 29, 2009

:: Saya & Bahasa Inggeris ::

Bahasa Inggeris? “Aduh..” mesti b’cakap dlm bahasa Inggeris?? “Adoyai..takutnya..” itu lah keluhan yg terbit stiap kali b’depan dgn k’adaan yg mana bahasa inggeris m’jadi k’utamaan. Walau apa pn situasi, bahasa inggeris jarang sekali saya gunaN dlm kehidupan seharian. Dahsyat.. takut benar utk b’komunikasi dlm bahasa inggeris, kalau blh nk lari jauh xmahu t’ikat langsung dgn bahasa inggeris.. hihi.. Student UIA xreti BI? mcm tipu je.. Xn lah.. malunya.. kampungnya.. xmaju.. hihi. Bukan xreti, cuma bahasa tu blm d angkat & blm mahu saya jadiN bahasa komunikasi dlm kehidupan seharian saya. Saya lebih b’bangga dgn bahasa ibunda, biarlah mcm kampung pun.. pd saya, lebih indah b’seni & lebih mudah difahami (",). Saya m’gunaN bahasa inggeris bl b’depan dgn situasi T’PAKSA yakni MESTI b’tutur d dlm bahasa inggeris yg mana melibatN akademik & pentadbiran, bkn bahasa yg sntiasa meniti d bibir & b’main d hujung jari saya.. xplh.. kmpung pun kampunglh.. saya b’bangga dgn kekampungan saya.. hihi..

Ada ketikanya saya merasaN bahasa arab lbih mudah drpd bahasa inggeris. Menyeluruh, drpd aspek penulisan, & komunikasi. Mungkin lantaran bahasa arab bagaiN bahasa rasmi dlm kehidpan saya t’utamanya d UIA. Mana tidaknya, jika tidak pandai b’tutur d dlm bahasa arab, ia ssuatu yg amat menyeganN. D dlm kelas kami misalnya, bahasa arab m’jadi bahasa p’antara d antara lecturer & pelajar, bahasa semasa presentation d hadapan, memandangN kesemua sbjek core course kami d dlm bahasa arab, saya sntiasa b'main dgn kitab2 yg b'bahasa arab.. bl d mahalah pula, saya tidak langsung m'gunaN bahasa inggeris sebaliknya bagaiN s'org 'guru' m'bantu roomate2 saya menyempurnaN sbjek itu.

PPSMI?? cuba bayangN kalau matematik & sains d ajar d dlm bahasa arab? Wow! seronokN? Satu p’kembangan ilmu yg baik. Pelajar cina & India menyelesaiN p’masalahan akademik, menuturN istilah sains & matematik d dlm bahasa arab.. hihi. Comeynye.. (",) Apa pun, saya tetap mengakui peri pentingnya bahasa kedua tu dlm kehidupan kita. Saya tidak mencelah keungguhan mereka yg b'sungguh m’agung-agungN bahasa inggeris & tidak mnolak tanggapan segelintir masyarakat yg memandang lemah kepada mreka yg tidak mampu menuturNnya smpurna.. kerana pd saya, setiap bahasa itu, indah & hadafnya b’beza.. t’pulanglah kepada individu, kalau mahu sma b’diri dgn hujah yg satu..
ilham abadi: PPSMI- kak nabila, saya penyokong abg ahmad. oops!! ngee.. hihi.

2 comments:

~PaMpeRed bY worDs~ said...

Owh......~
Kamu nie....
Ada2 jer ek...tak ksh la kamu sokong sp...
Cuma bg sye BI itu gerbang kepada teknologi..
Bila kita dah kuasai teknologi n ekonomi bleh la kter memperkasakan bahasa Melayu and letak taraf smp owg lain kena blaja bahasa melayu...
Bla buku2 tntg ekonomi,IT and science sudah diterbitkan dalam bahasa melayu...
Skang ni...sumer buku tue dlm bahasa inggeris..(tgk jer library2 kter...)
Jadi bg sye pendedahan tue elok utk2 bdak yg still x keras lidahnya..
Tak ada la bla ke menara gading nnt baru terhegeh2 nk blaja Bi...
Lagipun Bahasa Melayu tak dinilai dalam subjek Matematik atau Sci kan...
Org Melayu,dari drjh 1 blaja bI tapi smp skang tak dpt kuasai lagi...
Jadi bnd ni tak jd isu...takkan melayu hilang di dunia... (^_^)
Lagipun cakap BI jgn plak smp lupa daratan...
Tetap bangga ngan bahasa kter..
Bahasa jiwa bgsa...
Ckp BI smp terbelit lidah tapi balik umah mkn budu jgakkan...?!
Ini sumer terletak pd individu...
Sye tak againts PPSMI atau sOk0ng...neutral..

p/s:Jgn PPSMI jadi sbb Melayu kter berpecah belah...biar berbeza tapi masih bleh bersama.. Cam coke and sundae...berbeza tapi bila menjadi 1 menghasilkan float yg lazat.. Tak ada masalah utk bersama... (^_-)

+akufobia+ said...

huhu.tak boleh lari jauhjauh.BI kena belajar gak.BI ni main kejar orang tau.haha.