Friday, April 23, 2010

:: Anak (2) ::

Pandangan saya secara peribadi tntg anak lelaki/perempuan.. Perlukah dibezakn pd hati saat menerima kehadirannya?

..menanti kelahiran anak buah yg ke-4..


Saya belum lg berumahtangga, b'cakap bkn b'dasarkn pengalaman yg ada, tp pemerhatian & penilaian mengenai situasi2 yg berlaku disekeliling saya. Anak anugerah Ilahi, hadirnya utk menguji.. Sebaiknya kelahirannya disyukuri, bukan utk membangga diri.. mmg benar, kebanggaan milik si anak dipenghujung usianya. Anak2 mgkin b'ubh. Mungkin dulu dia anak yg baik & berjiwa, tp kini mnjadi anak yg tidak lg mahu b'usaha & mengenang jasa. Kesudahan yg baik.. mgkin kini dia anak yg nakal & kurang berjaya, xmustahil kelak b'ubah mnjadi anak harapan yg paling byk berjasa. Anak lelaki/perempuan, penerimaan hati kita xseharusnya b'beza. Silapnya kita pd hari ini, terlalu b'bangga bila dikurniakn anak lelaki. Cukuplh dgn mensyukuri, mengasuh & mendidiknya sepenuh hati.. Anak lelaki, Allah memberi utk menilai peribadi.. Rata2 berkata, anak lelaki lebih hebat ujiannya. Allah menilai asuhan & pndidikn yg diberikn, bkn jantina atau perawakan. x kiralh anak itu lelaki/perempuan. yg pntingnya.. kesungguhan slama dlm tempoh pentarbiyahan. Bagaimana caranya dia dicorakkan, pendekatan yg b'sifat sempurna ataupun cukup sekadar lakaran tarbiyah biasa..
..
ilham abadi: sekadar perkongsian & lontaran pendapat, pemerhatian saya mgkin tidak tepat. ada khilafnya pd byk tempat..

8 comments:

AminM said...

pape pon, baby semuanya comey ^_^ hehe. xsalah kita membangga diri mengenai anak2 yg baru dikurnia, kita post gambar2 dia kt FB, blog, merata-rata, tp jgn la kata nak saman org yg nak amek gambar2 tu.. lalala~

+akufobia+ said...

ohhohh.comel.jaga elokelok.

Anonymous said...

AminM -- Ada k akta yg m'bolehkan individu disaman hanya krna m'copy / grabbed foto2 dr Fb? Lawak la anta ni.

Anonymous said...

Anonymous -- Akta Kesalahan Komputer 1997
Seksyen 3 akta ini pula memperuntukkan bahawa seseorang yang mendapat akses tanpa kebenaran kepada bahan komputer adalah melakukan kesalahan. Sekiranya didapati bersalah, hukuman denda sehingga RM50,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya boleh dijatuhkan.Walaupun akta di atas tidak menyebut dan menyentuh secara spesifik berkenaan aktiviti blog di internet, beberapa peruntukkan dalam akta berkenaan boleh menjadi asas kepada pemantauan blog yang tidak bertanggungjawab dan menyalahi etika penulisan.
"

AminM said...

masalah kat sini, gambar2 yang da kat sini semuanya diambil dari website2 yg terbuka, mcm FB. dh de kat FB, terpampang kat FB xde salahnya. klu p mahkamah pon byk hujah boleh dilontar. ag 1, pengambilan semua gmbar2 ni membuktikan penerimaan wawa pd family baby2 ni.

:: NZMS :: said...

+akufobia+: insyaAllah.. :)

anonymous1: hehe.. itulh yg sy fikirkn juga. gmbr2 dlm FB, friendster, myspace, twitter, blog, tagged, hi5 & sbgainya xblh ke d grab,copy? alangkn gmbr kawan2, artis, tokoh2 agama & pmimpin pn blh di tag, di grab & dicopy apatah lg gmbr2 family.. heee.

anonymous2: wah.. Akta Kesalahan Komputer 1997 Seksyen 3. ada akta rupanya. tp rasanya x bkaitn dgn situasi yg sbnrnya. gmbr2 yg dicopy sah2 dh dipublish. x diblock/xdiprivatekn mknanya x mnjadi satu kesalahn. b'tindak ke ats ssuatu pkara b'makna sudah b'sedia utk b'dpn dgn risiko yg sterusnya. akta trsebut diguna pakai dlm keadaan yg mcmna? bkn pun gmbr kerabat diraja, pmimpin2 t'tinggi negara, penulisan pn sekadar lontarn pndapt yg b'sahaja. bkn pun apa2.. skdr prkongsian bsama utk para pmbaca. blh saman ke? kena pnjara & denda? haha. hebat juga saya ni menulis, sehebat penulisan & kenyataan2 raja petra ke smpai nk dipenjara? heee.. ada2 je anonymous ni. akta tu diguna pakai pd keadaan2 t'tentu. ade ke mmburuk2kn,ada ke kutukan yg dilemparkn? ade ke nama2yg ditujukn? artikel2 saya x memihak kpd sesiapa, skdr bacaan umum yg b'sifat terbuka. haha.. kalau ke mahkamah pn, hakim ketawa katanya membuang masa. byk lg kes2 yg lebih memerlukn pghakimannya.. :)

aminM: betul. website yg trbuka xda salahnya. Lagipun bkn pun public figure.. :)

~ "~ said...

SOKONG!!! sesuatu akta tak boleh terus di lihat pada ayt yg tertera...banyak perkara2 yang perlu dihuraikan pada setiap akta. tak boleh lihat pada makna literal nya sahaja...harus dihurai dan digunapakai pada keadaan yang sesuai..jangan bercakap andai anda tak pernah mengkaji tentang akta2 yg terdapat di negara kita ni...andai ianya dilihat pada makna literalnya sahaja, authority yg digunakan dikira sebagai lemah dan kes boleh di tolak..sekian..

al-kandahlawi said...

isu kecil jgn diperbesarkan..by the way,baby tetap comel..sbb dia baby.kalo dia pakcik,org panggey comey..something wrong somewhere la..:p