Tuesday, March 15, 2011

:: Jangan Mencari Terlalu Sempurna ::

Salam semua.. Sekadar p'kongsian b'sama. Tersenyum sendiri sy dibuatnya saat artikel ini sy baca. Alahai.. hehe.

Jika kamu memancing ikan.. Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu. Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja. Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup. Begitulah juga setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang. Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya. Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatimu.
.


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh. Cukuplah sekadar keperluanmu. Apabila sekali ia retak, tentu sukar untuk kamu menampalnya semula. Akhirnya ia dibuang sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi. Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa. Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. Akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya.


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi yg kamu pasti baik untuk dirimu, mengenyangkan, berkhasiat. Mengapa kamu berlengah & cuba mencari makanan yg lain? Terlalu ingin mengejar kelazatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal. Begitu juga jika kamu telah bertemu dgn seorang insan yg pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU, MENGASIHIMU.. Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yg lain? Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain, kamu juga yg akan MENYESAL..

3 comments:

intan said...

salam...wah article yg menarik..mngandungi nasihat,peringatan n sbg nye...hurmmm(menarik n melepaskan nafas yg pjg..)

tiNtA dAri hAti said...

sgt menarik artikel ni...membuatkn sye terfikir sesuatu...

iza said...

salam,
saya baru di sini tetapi saya suka membaca tulisan kamu.akan datang lagi ke sini.