Wednesday, February 24, 2010

:: Ayuh Jadi Cemerlang! SMTG ::

Salam smua.. Alhamdulillah, rasmi sudah sbg salah seorg fasilitator Kelab Karisma IIUM batch 10. Advance Intensive Training 4 hari 3 malam benar2 melatih kami utk menjadi seorg fasi. dgn modul yg sarat, masa yg sntiasa mengikat, kem komander yg benar2 menguji.. masyaAllah.. 4 hari rasa bagai nk mati! apa pun AIT, akn saya kisahkn di post yg lain nanti.
.
Seterusnya.. pd 20/2/2010 saya b'kesempatan m'hadiri program pertama utk karismarian batch 10, program sehari AYUH JADI CEMERLANG! di sek men teknik gombak. Peserta terdiri drpd adik2 tingkatn 4 seramai 300 org. Kami fasilitator seramai 28 org, dibantu oleh 30 org PRS drpd adik2 tingkatan 5 sbg core fasi.. Adik2 dibahagikn kpd kumpulan2 kecil dgn pengendalian seorg fasi & core fasi utk sesi LDK1, LDK2, dan sesi muhasabah diri.

Sewaktu sesi p'bincangan, report & penilaian sesama fasi, plbagai masalah yg m'jengah telinga kami. Ada fasi yg mengeluh, adik2 ini terlalu matang, xmahu buat itu & ini, m'gunakn istilah bukan2 yg d luar pemikiran kami, ada adik2 yg sgt pasif, ada pula terlalu aktif & sukar utk diperhati, ada pndapat yg tidak kreatif.. bukan mereka tidak b'potensi, tp program sehari yg dihadiri skadar utk memenuhi hari.

..core fasi PRS tingkatn 5..

Alhamdulillah, saya b’depan dgn adik2 yg sangat b’potensi. langsung tidak menimbulkan rasa kurang selesa sepanjang berinteraksi & b’komunikasi yg boleh m’buatkan saya mula berspekulasi. Alhamdulillah.. adik2 yg tenang, satu persatu bila b’hujah, tertib pada tingkah, xpernah lekang dgn senyuman baik lelaki mahupun perempuan. Bak kata ketua fasi kami abg che’ su, adik2 saya sama macam saya. Heh. Apa pun, saya percaya mereka anak2 yg baik, pelajar yg b’potensi & mudah diperbaiki. cuma program sehari, mmg tidak cukup utk benar2 m'buah serasi. program follow up yg dinanti, mohon hadir lebih b'erti. Saya percaya, banyak lg perkara yg mahu dikongsi, Cuma kekangan waktu yg tidak menyebelahi. Alhamdulillah.. core fasi yg sangat b’potensi, juga tertib pada tutur & tingkahnya. Adik faisal, bakat kepimpinan yg menyerlah, sgt byk m’bantu..

..adik2 saya, group 1. xcukup s'org lagi..

..adik2 semua: eyka, nad, erni, aslam, 2face, zharfan, faisal, syafiq, kecik..

..aktiviti sebelah malam + muhasabah..

Apa pun pada saya, modul biarlh b'sesuaian dgn peringkat usia, mengena dengan kematangan peserta. Adik2 lebih berminat dgn modul yg melibatkn fizikal, perdebatan yg m'bolehkn mereka bebas b'suara & melontarkn pendapat. perlaksanaan mestilah b'sesuaian dgn rasional, tidak meninggalkn adik2 dlm tanda tanya. Apa pun, fasi tetap perlu bijak memainkn peranan mereka utk mengolah semula, merasionalkn apa yg dilaksana. Program sehari yg sangat singkat memerlukn program follow up yg lebih cepat. Adik2 asyik b'tanya, bila lagi kami akn hadir semula b'temu dgn mereka. InsyaAllah biiznihi, adik2 yg b'potensi ini p'kembangan mereka akn terus saya ikuti melalui telefon, emel & laman2 sosial yg ada..

ilham abadi: Alhamdulillah, amanah sudah pun saya sempurnakn. Program seterusnya di Sek Men Selayang, Sek Men Gombak Setia, andai saya b'kesempatan..

8 comments:

barboza said...

Wawa da jadi Fasi...=) selamat berjaya...chayo2..

:: NZMS :: said...

trima kasih.
dh jadi berani, dh xmalu2 dh skrg ni.
heee..

qudwahaina said...

Salam,Kak Zawani..
Boleh tak datang sekolah saya di SM TEKNIK KLANG pula?
Terima kasih banyak jika sudi datang!^_~

:: NZMS :: said...

qudwahaina: insyaAllah adik, suatu masa nnti. program2 mcm ni selalunya kami dipanggil utk menjadi fasi & pengendali. sebagai memenuhi amanah & pemintaan pihak sekolah. tapi, ada juga sekolah yg kami KARISMA sndiri yg minta utk mengadakn program bsama adik2, F.R.I.E.N.D.S namanya. insyaAllah, suatu masa nnti tau ^_^

dinbarbaroza said...

da byk panggilan ni wawa...heeee..da stat sibuk....nanti siap2la kna panggil jd fasi d sabah...heee..apa pun buat yg terbaik untuk dpt hasil yg trbaik..

:: NZMS :: said...

insyaAllah.. saling m'bantu. b'sedia utk belajar, mengajar & diajar :) sabah? hehehehe

Ceksue said...

SALAM....sekali bace ade antonasi pantun pun ade gk.....hmm namun ape2 pun strive for the best, ubahlah diri sebelum memanggil org lain untuk berubah.......semoga terus kekal dlm wadah ini. play ur role as knowledgeable people.

:: NZMS :: said...

ceksue: insyaAllah, syukran awi2 ceksue :)